Wat is de ZZP-Adviescheck regeling?

Werk jij als zzp’er in de culturele en creatieve sector? Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het (verder) inrichten van jouw beroepspraktijk? Ga dan eens in gesprek met een onafhankelijk (financieel) adviseur. Vraag alles wat je altijd al wilde weten over financiering, pensioen, arbeidsongeschiktheid of werk in dienstverband versus zelfstandig ondernemerschap. Misschien wil je bijvoorbeeld weten welke pensioenvoorzieningen er zijn. En welke voorziening het beste bij jou past. Of hoe je continuïteit in inkomen kunt realiseren. Ook een goede vraag: hoe combineer je jouw artistieke ambitie met jouw financiële ambitie?

Wat biedt Oog voor Impuls?

Oog voor Impuls biedt jou nu een voucher aan waarmee 75% van de kosten van een adviesgesprek of -traject vergoed worden, met een maximum van € 1.200, -.

Nadat jouw aanvraag is goedgekeurd, neemt een adviseur contact met je op voor een kennismakings- en inventarisatiegesprek. Hierin wordt vastgesteld wat precies jouw vraag is. Daarna wordt er een adviesgesprek of -traject met je uitgestippeld en ingepland. De ZZP-Adviescheck adviseurs zijn:

  1. onafhankelijke adviseurs die samenwerken met Oog voor Impuls, gespecialiseerd in het door jou geselecteerde adviesthema;
  2. poortwachters die samenwerken met Oog voor Impuls, met een relevant en divers netwerk van gespecialiseerde adviseurs waar ze jou gemakkelijk mee in contact kunnen brengen.

Ga je liever zelf op zoek naar een geschikte adviseur of heb je al een adviseur bij wie je terechtkunt? Je kunt dit aan ons laten weten in het aanvraagformulier. De voucher mag je dan besteden aan een adviseur naar keuze!

 

Waarover kan ik advies vragen?

Er zijn vier thema’s waarover je advies kunt vragen:

  • Thema A: Beoordeling arbeidsverhoudingen

In de culturele en creatieve sector werken veel zzp’ers. Soms is er sprake van schijnzelfstandigheid; iemand presenteert zich of wordt ingezet als zelfstandige, terwijl er volgens het arbeidsrecht eigenlijk sprake is van een dienstverband. Arbeidsrechtjurist Bastiaan van Rossum kan aan de hand van jouw opdrachten als zzp’er en de afspraken met je opdrachtgever beoordelen of er sprake is van een dienstverband. Hij kan je tips geven om schijnzelfstandigheid te voorkomen en helpt je in het bereiken van eerlijke afspraken met je opdrachtgever. Hij kan ook met je in gesprek gaan over wat beter bij jouw situatie past: werk in dienstverband, zelfstandig ondernemerschap of een combinatie daarvan.

  • Thema B: Arbeidsongeschiktheid

Het aanbod van voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers is groot. Majan van Riessen, eigenaar van Varias Verzekeringen BV en specialist in zakelijke en particuliere verzekeringen, kan je inzicht geven in welke type arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen er zoal zijn, waarvoor je je precies wel en niet verzekert, en voor hoe lang, en wijst je op de maandelijkse kosten. Zij kan jou ook helpen bij het kiezen van een arbeidsongeschiktheidsvoorziening die bij jouw beroepspraktijk en persoonlijke situatie past. Ook met al je andere vragen over arbeidsongeschiktheid kun je bij dit thema terecht.

  • Thema C: Pensioen

Er zijn veel manieren om te sparen voor later. Joke Broere, pensioenadviseur bij het Nederlands Pensioen Instituut, kan je inzicht geven in welke typen pensioenvoorzieningen er zoal zijn, vanaf wanneer je dan precies pensioen opbouwt, en voor hoe lang, en wijst je op de maandelijkse kosten. Zij kan jou ook helpen bij het kiezen van een pensioenvoorziening of het maken van een spaarplan. Ook met al je andere vragen over pensioen kun je bij dit thema terecht.

  • Thema D: Financiering*

Voor een gezonde beroepspraktijk is een gezonde financiële strategie belangrijk. Hoe zorg je als zzp’er voor structureel voldoende inkomsten? Welke financieringsmogelijkheden zijn er en welke financieringsmix is voor jou haalbaar? Hoe combineer je jouw artistieke ambitie met jouw financiële ambitie? Allemaal vragen waar je tegenaan kunt lopen. Wil je hierover in gesprek met een adviseur die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van gezond cultureel ondernemerschap? Dan brengt Cultuur+Ondernemen jou in contact met een geschikte adviseur.

* Voor praktische vragen kun je niet bij dit thema terecht. Zoek je bijvoorbeeld iemand die jouw administratie doet of inkomstenbelasting voor je indient? Of heb je concrete vragen over scheiding van privé en zakelijke financiën en beperking van financiële risico’s? Neem dan contact op met een boekhouder of accountant.

Nu aanvragen

Wil je een persoonlijk en onafhankelijk adviesgesprek? De regeling staat open voor iedereen die als zzp’er in de culturele of creatieve sector werkzaam is. Lees ook de andere spelregels door voordat je een aanvraag doet.

   

 

Een afspraak maken met een adviseur

Voordat je een afspraak maakt, lees de Handreiking zzp’er. Hierin staan tips voor hoe je jezelf op het adviesgesprek kunt voorbereiden.

Als je een afspraak hebt gemaakt met een adviseur, download dan de Handreiking adviseur en stuur die naar je adviseur. Dit is vooral belangrijk als je zelf een adviseur hebt gekozen.